🤎 ONDERHOUDSTIPS Schapenvachten, huiden & Camper stoelhoezen en voorwaarden.

SCHAPENVACHTEN 

* 100% natuurproduct.

* Natuurlijke warmte in de winter en verkoelend in de zomer.

* In ontelbare kleuren te verkrijgen, ieder vacht is uniek.

* Beter voor het milieu, een vacht is een restproduct en krijgt op deze wijze een mooie 2e kans.

* Voorkomt doorlig plekken, medicinale vachten hebben een lanoline wax laag wat zeer aangenaam is voor de huid. 

* Een schapenvacht is van nature regulerend en vuilafstotend. Geschrikt voor 4 seizoenen. 

* Hypoallergeen, baby’s en kinderen vinden de warmte heerlijk.

 

VERZORGING DIERENHUIDEN 

* SCHAPENVACHT  is van nature zelfreinigend vanwege de lanoline waxlaag, wanneer u de vacht buiten uitklopt, en met een ruige borstel (bij ons verkrijgbaar) de haren weer glad maakt, maakt u de vacht ook weer vol in de vacht, zo vervilt de vacht niet.  Doe dit niet te vaak, maar met regelmaat. De haren zitten vast maar door het teveel borstelen, worden er doorgaans haren meegetrokken. De haren opfrissen met een planten sprayer verfrist de vacht aangenaam. Ook is het bevordelijk om de vacht onder een veranda/afdak te laten luchten en door de dauw van het weer op te frissen. Enkel afnemen met een droge doek is voldoende. Zorg dat de onderkant, de gelooide kant niet nat of te lang in een vochtige ruimte ligt, door de natheid is er de kans dat het gaat krimpen door te snel drogen, net als bij zeem of vocht plekken op de gelooide kant komen. Tenslotte is het een natuur product, hou het zo natuurlijk mogelijk voor een jaren lang plezier, de haren van de vacht in de sneeuw leggen is het natuurlijkst mogelijk, heerlijk verfrissend en om nare geuren uit de vacht te krijgen, leg de vacht in vries kou of in de vriezer max 3 dagen, hierdoor verdwijnen de geuren. Wij raden af om de vacht te wassen, de kans bestaat dat de onderkant gaat krimpen, mocht u toch willen wassen, op internet kunt u wolwas bestellen (verschillende bedrijven bieden dit aan)en deze toevoegen bij het wassen in de wasmachine op wolprogramma. Om verkleuringen te voorkomen, leg een huid niet in zonlicht. Door de reflectie van zonlicht zal de vacht gaat verkleuren, ook dit is een natuurlijk effect bij echte schapenvachten. Net zoals bij mensen kunnen de haren verkleuren door de zon. 

* HUIDEN.                              Alle huiden zijn ieder eigen uniek, alle haren met een bepaalde richting, rendier, damhert, geit, koe, konijn. Is het verstandig om de haren schoon te maken met een vochtige frisse uitgewrongen doek (sopje met groene zeep) en met de richting mee te wrijven, niet er te tegenin, dan gaan holle haren breken (rendieren hebben holle haren) en gaan de haren eerder uit het haarzakje en de haren worden er rommelig van. Een rendiervacht is tevens zeer geschikt voor aan de wand, prachtige kleuren en maakt een eyecatcher is uw interieur. Bij een koeienhuid is het wijs om deze te stofzuigen met de haarrichting mee, huiden hebben kruinen, dus de richtingen gaan verschillende kanten op. 

 

Camper / auto stoelhoezen van schapenvachten.

Warm in de winter en verkoelend in de zomer, zeer aangenaam maar ook vooral heel erg aaibaar. Ongetwijfeld gaat u dit herkennen. Maar hoe onderhoud je deze stoelhoezen van schapenvachten.

Meest gestelde vragen en onderhoudstips:

*Kunnen de stoelhoezen in de wasmachine? Dit raden wij af, het zijn echte vachten en een natuurlijke onderhoud is vele malen beter, buiten uitkloppen en borstelen. De “onderkant “ van de vacht kan niet tegen water, door water gaat het krimpen en wordt het hard. Schapenvachten hebben van nature een lanoline wax-laag en dit is  bacterie en vuilafstotend. Wij verkopen wel vachten die in de wasmachine kunnen, op wolwasprogramma en met wolwasmiddel, zo laag mogelijk wassen, niet centrifugeren en laten drogen op een rek met de haren naar bendenen en om de 2 uur de vacht iets oprekken, niet te hard, met beleid. 

*Wat moet ik doen als er een vlek opkomt ? De ‘’haren’’ kunnen wel tegen water, met een handsopje en groene zeep kan u ‘’de haren’’ schoonmaken, laten drogen en borstelen.

*De vachten buiten hangen onder een afdakje in de mist is heel goed en wanneer de vachten in de ‘’losse sneeuw’’ (Niet in de NATTE sneeuw) gelegd worden heeft dit een absolute schone  werking, 1 uur met de haren in de sneeuw leggen. Uitkloppen, borstelen en voilà, weer als nieuw. Wel adviseren wij de vachten s ’nachts binnen te houden (net zoals bij tuinstoelen) dit ook bij het wegleggen, leg het op een droge plek.  Mocht u de vachten vinden ruiken (het is en blijft een duurzaam natuur product) leg de vachten 3 dagen in een afgesloten zak in de vriezer. Deze handeling kan u ook gebruiken wanneer u huisdier last heeft van vlooien. Door het bevriezen, bevriezen alle neten. Wel dient u heel goed u huisdier te behandelen, neten kunnen alleen op de huisdier leven en niet in de schapenvacht, wel kunnen meten in de vacht achter blijven, daarom is invriezen heel belangrijk. 

*Hoe droog ik de vacht? Op een schaduwplek, liggend op een wasrek met de haren naar de onderkant, zodat het vocht/water eruit kan druppelen. Niet in de zon, zonlicht geeft altijd een reflex, en licht de haren op (net zoals de haren van de mens, wordt het lichter door zonlicht)

*Waarom is borstelen nodig?                                 Door het borstelen, wordt de vacht weer mooi fluffy en geeft het weer een mooie uitstraling, door het zitten en verschuivingen wordt het plat en komen er klitten in het haar en gaat het vervilten. Hoe vaak moet ik de vacht borstelen? Dat is geheel persoonlijk, doe dit vooral op gevoel. Door het borstelen trekt het altijd wel; wat haren mee, dit is logisch, tenslotte blijft het een natuurproduct. 

*Bij lichte camper/ auto stoelen adviseren wij om u stoel door middel van een lichte doek te plaatsen tussen de vacht en de stoel. Lichte stoelen zijn nou eenmaal kwetsbaarder dan donkere stoelen. Dit voor bescherming van u stoel. Bij stoffen stoelen, kan de vacht pluisjes afgeven (achterzijde, suède) met een plakroller en/of stofzuiger is dit weg te halen. 
Onze Luxe camperstoelhoezen zijn voorzien van een kleurvaste beschermhoes aan de achterzijde van de vachten. 
Grote vachten hebben aan de achterzijde de gelooide kant, suède. Deze kunnen door wrijving pluisjes afgeven. 

Stoelhoezen welke opmaat gemaakt zijn kunnen niet geretourneerd of  geruild  worden. Ook standaard hoezen kunnen na gebruik en na 14 dagen niet geretourneerd worden. Mocht u binnen 14 dagen de stoelhoezen willen retourneren zijn de verzendkosten voor u zelf, dit geldt tevens ook bij reparatie, de verzendkosten zijn voor de koper. Afgeven, ophalen is op afspraak mogelijk en u kunt gelijk een kijkje nemen in onze zaak. Een winkel vol met wol en met voldoende parkeer gelegenheid.  

*Bij gebreken dient u dit binnen 14 dagen te vermelden. Aanpassingen na de vermeldingsperiode, zijn kosten aan verbonden. Neemt contact op voor het uurtarief. 
Gebruikte camper stoel hoezen kunnen niet geretourneerd worden. 

*Wat ook aangenaam is, om tijdens het reizen wanneer u stopt voor een pauze, de hoezen buiten in een stoel of bank te plaatsen. Heerlijk comfortabel. 

🤎 Het onderhoud van een schapenvacht 


Advies: liever niet wassen
Regelmatig uitkloppen, met de hand of met een mattenklopper, is bij normaal gebruik voldoende om jaren plezier van uw schapenvacht te hebben. Daarnaast kunt u de vacht buiten luchten.
Niet wassen is niet onhygiënisch: wolvezel breekt de meeste stoffen van nature af. Wol reinigingd zichzelf in de buitenlucht. 
 

wasbare vachten 

Deze kunnen in geval van nood gewassen worden op wolwasprogramma op Max 30 graden met wolwasmiddel, laten drogen op een wasrekje in de schaduw, of chemisch laten reinigen bij de stomerij.
 

Let op: in fel zonlicht kan de vacht verkleuren; hij is geverfd met milieuvriendelijke verf. 

Borstelen
Is de vacht enigszins vervilt of pluizig? Borstel de vacht dan met een  boender of haar borstel. Gebruik geen borstel of kam met bolletjes aan de uiteinden: hiermee trekt u de wol uit het vel.
 

Vlekken
Is de vlek nat, dep deze dan droog met een droge, schone doek.
Is de vlek opgedroogd, dan kunt u deze verwijderen met een schone, licht vochtige doek. Eventueel kunt u een klein beetje groene zeep gebruiken.

Wassen 'gewone' schapenvacht
Waarschuwing vooraf: wassen kan de natuurlijke glans en souplesse van de vacht verminderen.
Tijdens het wassen lossen de natuurlijke wolvetten immers op.
Bovendien: de kans dat langharige vachten vervilten in de wasmachine is groot.

Wilt u uw vacht toch echt wassen?

 • gebruik dan het wolwasprogramma van uw wasmachine
 • voeg een zacht wolwasmiddel toe.

Na het wassen wringt u de vacht rustig, maar stevig, uit.

Drogen
Droog de vacht op kamertemperatuur. Gebruik bijvoorbeeld een droogrek.  Rek de vacht dagelijks even op om de souplesse te behouden. Is de vacht droog, borstel deze dan even stevig.
Het drogen kan enkele dagen tot weken duren. Dit is afhankelijk van de grootte en dikte van uw schapenvacht.

Droog de vacht nooit in de droger, of in direct zonlicht, in de wind of in de buurt van de verwarming: de vacht raakt onherstelbaar beschadigd. 
Laat de vacht drogen in een schaduw ruime op kamertemperatuur, dus niet te warm of in een te koude ruimte. 

Help, mijn vacht is hard geworden!
Is het vel van uw schapenvacht na een wasbeurt hard en stug geworden? Dan is hij helaas toch te snel gedroogd. Het van nature aanwezige wolvet (lanoline) is opgedroogd. U kunt dit herstellen door de vacht een lanolinebad te geven. Online is vloeibare lanoline verkrijgbaar, of informeer bij de betere drogist.
 

Urine van poes of hond
Soms gebeurt het: uw poes of hond plast op uw schapenvacht. Wat vervelend!  


Optie 1: Laat, indien mogelijk, de resterende urine van de vacht lopen door deze ondersteboven buiten neer te leggen. Gebruik vervolgens een sopje met groene zeep en een schone doek om de wol schoon te maken. Wrijf hierbij zo min mogelijk om vervilten te voorkomen: strijk met de wol mee.
Herhaal dit proces indien nodig.
Is het vel (de achterkant dus) ook nat geworden, rek deze dan tijdens het drogen meermalen iets op om te voorkomen dat het vel hard wordt. Droog de vacht niet in de zon of bij de verwarming.
Wanneer de vacht droog en schoon is, kunt u de wol borstelen zodat deze weer fluffy wordt.

Optie 2: bestel via Google: Urine Buster, hierdoor kristaleert de urine en kan u het daarna eraf borstelen. Online vindt u hier meer informatie over. 


Desinfecteren
Mocht u het nodig vinden uw vacht te desinfecteren, bijvoorbeeld na een schimmel- of virusinfectie, gebruik dan Tea tree.
Let op: Tea tree is giftig voor honden en poezen!
 

Tot slot nog twee tips

☃️❄SNEEUW ❄☃️
Is je vacht, plaid, vloerkleed toe aan een opfrisbeurt. Let op‼️ 

Hoe reinig je je schapenvacht het beste; 

Sneeuw is een uitstekende reiniging voor een schapenvacht. Het absorbeert vuil en laat vaak geurtjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Aangezien de meeste schapenvachten niet gewassen kunnen worden is dit dus het moment om je schapenvacht eens goed te reinigen.

Hoe ga je te werk:

- Zodra er een goed laagje sneeuw ligt wacht je tot het stopt met sneeuwen. Dit om te voorkomen dat de leer- zijde, de huid, nat wordt. Druk de vacht dan met de wol- zijde goed aan in de sneeuw. Kun je niet wachten tot het stopt met sneeuwen, dek de schapenvacht dan toe met bijvoorbeeld een vuilniszak.

- Voor het beste resultaat laat je de vacht zo lang mogelijk liggen. Let er wel op dat het niet gaat dooien want dan zou de schapenvacht nat kunnen worden. Ook na een klein uurtje heb je al een fris resultaat dus langer is niet noodzakelijk maar geeft wel een beter resultaat.

- Haal de vacht uit de sneeuw en klop deze goed uit. Het vuil kun je nu zien liggen in de sneeuw. Ook zul je merken dat de vacht weer lekker zacht is geworden.

Is de leer- zijde onverhoopt toch erg nat geworden laat deze dan langzaam opdrogen. Wanneer deze zijde te snel opdroogt kan deze stug worden en zelfs scheuren.

- Wil je de schapenvacht weer helemaal weer als nieuw maken, borstel deze dan voorzichtig door met een grove borstel. 

-Witte vachten worden weer aanzienlijk lichter van kleur en alles is weer heerlijk fris en gereinigd. 


Disclaimer
Deze pagina is met zorg en kennis van zaken geschreven.
Wij zijn niet verantwoordelijk voor de resultaten na het wassen van de schapenvachten en vachtproducten of wijze van gebruik op welke manier dan ook.

 

 

 

 

 

Sorteer op
 • Onderhoudstips schapenvachten, huiden & Camperstoelhoezen
  Onderhoudstips schapenvachten, huiden & Camperstoelhoezen

  SCHAPENVACHTEN

  * 100% natuurproduct.

  * Natuurlijke warmte in de winter en verkoelend in de zomer.

  * In ontelbare kleuren te verkrijgen, ieder vacht is uniek.

  * Beter voor het milieu, een vacht is een restproduct en krijgt op…

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2019 - 2024 Voordelen schapenvachten | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel